Doggerland – Nordsjøens AtlantisDoggerland – Nordsjøens Atlantis

av Ole Petter den 8. mai 2022

Sist oppdatert: 19 mai, 2022 kl 20:54

Et enormt område i Nordsjøen var etter den forrige istiden et sted som bugnet av liv. Urokser, hjort, og andre dyr ble jaktet på av oldtidens europeere. Over natten druknet Doggerland og alt liv som holdt til etter et kraftig jordskjelv utløste en tsunami som oversvømte det. Det knyttet de britiske øyer sammen med det europeiske kontinentet, og store mengder mennesker og dyr utnyttet denne landbroen, og etablerte seg på disse øyene.

By Max Naylor – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6011686

For omtrent 12000 år siden trakk jeger-sankere nordover etter hvert som isen smeltet, og etablerte seg nær elver og innsjøer som bugnet av fisk, fugler og rådyr. I begynnelsen var det ullhårete neshorn og mammuter som var den mest attraktive fangsten, samt den irske kjempehjorten, produkter av den kalde gressletten som utgjorde Europa før isen trakk seg tilbake. Den irske kjempehjorten var en av de største hjorteartene som har eksistert, med en vekt på 700 kilo og horn som var tre meter i bredden.

Doggerland var et paradis for jegere, og var bebodd av neandertalere tusenvis av år tidligere. Knokler av neandertalere og redskapene de brukte har blitt funnet, datert til 45,000 år siden. Det er funnet ulike arkeologiske bevis på jegernes aktiviteter på Doggerland, menneskelevninger, ulike verktøy de brukte som hammere, harpunspisser og også levninger etter dyr som mammuten.

Landet oversvømmes

Banken eksisterte frem til omtrent 7500 år siden, da havet steg og etablerte den britiske kanal og brøt forbindelsen mellom England og resten av Europa. Klimaet ble mye mildere med temperaturer tilsvarende de vi har i dag, og isen som smeltet gjorde at havet overtok mye av landmassen som eksisterte tidligere under istiden. Mellom 12,000 år siden og 7500 år siden steg havet gradvis og slukte større og større deler av Doggerland helt til det eneste som gjensto var en øy øst for dagens England.

Et jordskjelv på vestkysten av Norge utløste en tsunami som oversvømte de siste levningene av Doggerland, og dens befolkning.

https://historienet.no/kultur/arkeologi/doggerland-nord-europas-tapte-paradis

Legg igjen en kommentar