Myten om det norske utenforskapet

Myten om det norske utenforskapet

av Ole Petter den 14. desember 2024


Fortellingen om et «særnorsk utenforskap» hevder at vi har for mange på trygd og for få i arbeid. Disse påstandene er imidlertid dårlig dokumentert. I denne kommentaren viser vi at Norge faktisk har færre utenfor arbeidslivet eller utdanning enn de fleste andre land. Vi har også høye sysselsettings- og aktivitetsrater, både blant unge og blant de som nærmer seg pensjonsalderen.

Selv om Norge har en relativt høy andel uføretrygdede sammenlignet med andre land, er det ikke riktig å si at vi har mange på trygd totalt sett. Myten om et særnorsk utenforskap gir et misvisende bilde av trygdenes rolle i samfunnet og undergraver oppslutningen om velferdsstaten. Dette kan svekke støtten til allmenne forsikringsordninger som bidrar til å redusere økonomiske ulikheter.

Det har vært mange oppslag om at Norge er verst i klassen på trygd. Påstanden om at det er for få i arbeid, og for mange på trygd er ikke godt dokumentert. Andelen trygdede i Norge overdrives, samtidig som antall trygdede i andre sammenliknbare land undervurderes.

Formålet med disse påstandene er å redusere folkelig støtte til de meget populære velferdsordningene som gjør Norge til et av verdens beste land å bo i. Og hvis man kun ser på den ene grafen til venstre nedenfor, kan man bli overbevist om at påstandene stemmer.

Forskjellen mellom Norge og andre land er at arbeidsledigheten er mer skjult i disse andre landene, fordi mange arbeidere i disse landene som er arbeidsledig, ikke søker trygd, men flytter inn hos familie og venner for å klare seg. Vi har flest på uføretrygd, men er langt fra toppen når det kommer til antall trygdede totalt.

Langt mer relevant er det å vise hvor stor andel av befolkningen som faktisk er i arbeid. Og på dette området ligger Norge nesten helt i toppen.

Figuren nedenfor viser utviklingen i sysselsettingen i ulike land i Europa. Norge har ikke hatt en fallende trend siden finanskrisen, den er tvert i mot på vei opp.

Det har også vært fokus på en økende utenforskap blant ungdommen i Norge, hvor mange har falt utenfor utdanning og arbeidsmarkedet.

Som grafene viser, er ikke Norge i toppen når det gjelder utenforskap, vi er verken verst i klassen når det gjelder antall trygdede, eller på bunnen i sysselsettingsrater.

Kilde:
https://www.idunn.no/doi/10.18261/spa.40.3.3#fig_003