Fagforeninger styrker økonomien

Fagforeninger styrker økonomien

av Ole Petter den 8. desember 2024


Fagforeninger har en positiv effekt på økonomien. Landene med høyest grad av fagorganiserte arbeidere, har best økonomisk vekst, og mindre fattigdom. Til tross for dette går mange til angrep mot fagforeninger, fordi det forstyrrer det frie markedet, hvor alle skal være sin egen lykkes smed.

I den lenkede artikkelen skrives det om hvordan blant annet Høyre og Frp har gått i strupen på fagbevegelsen og kampen for gode arbeidsvilkår, blant annet ved å forsøke å gjøre det lettere å ansette folk midlertidig, og å åpne for mer «fleksible arbeidstider».

https://www.abcnyheter.no/penger/makrookonomi/2018/06/16/195406537/fagbevegelse-lonner-seg

Oppsummering av artikkelen

Teksten kritiserer Høyre og Fremskrittspartiets angrep på et godt organisert arbeidsliv. Politikerne hevder at sterk fagorganisering og økt regulering utgjør en kostnad for samfunnet og svekker verdiskapningen. Samtidig viser forskning det motsatte: Organiserte arbeidsplasser øker produktiviteten og lønnsomheten i bedriftene, blant annet ved å tiltrekke dyktige arbeidstakere og fremme investeringer i effektivisering.

Forskning publisert av IZA i Bonn viser at produktiviteten øker betydelig når organisasjonsgraden stiger. Økte skattefradrag for fagforeningskontingent, som ble innført av den rødgrønne regjeringen, har ført til høyere organisasjonsgrad og bedre produktivitet. Høyre- og Frp-regjeringene har derimot redusert verdien av disse fradragene.

I tillegg til økt verdiskaping bidrar fagorganisering til bedre inntektsfordeling. Historiske og internasjonale data viser en sammenheng mellom lav organisasjonsgrad og økende inntektsforskjeller, slik som i USA, Storbritannia og flere europeiske land.

Teksten argumenterer for at hele samfunnet tjener på et organisert arbeidsliv, med unntak av enkelte eiere som må dele mer av overskuddet. Kritikken peker på at høyresidens politikk fremmer eiernes interesser på bekostning av arbeidstakernes rettigheter og en mer rettferdig fordeling av verdiskapningen.