Amazons forretningsmodell
Amazons forretningsmodell
av Ole Petter den 12. april 2025
Amazon er en teknologigigant med effektive, men destruktive metoder. Deres inntog i norden kan bety billigere varer, men også at lokale bedrifter blir utkonkurrert, arbeidsplasser kan gå tapt, svakere rettigheter til arbeidere og forbrukere, og mer makt konsentrert hos en aktør. Den virkelige prisen til Amazon vises ikke på kvitteringen.
Amazon startet som en nettbokhandel, men har nå blitt en kjempe innen alt fra bøker til dagligvarer og IT-infrastruktur. Amazon har vokst ved å underprise konkurrenter, og når de forsvinner, tar Amazon over markedet. De har blitt anklaget for å kopiere populære produkter fra tredjepartsleverandører og selge dem billigere under eget merke – Amazon Basics.
Amazon har også gått inn i dagligvaremarkedet under kjeden Whole Foods, hvor de blant annet har eksperimentert med å kameraovervåke kunder og registrere hva de legger til i handlekurven, men dette feilet. Det viste seg at store menneskelige ressurser ble brukt på å trene opp kunstig intelligens til å fange opp hva kundene handlet, men kostnadene ble for store i forhold til inntektene, så prosjektet ble skrinlagt.
Det er også meget kritikkverdige arbeidsforhold på varelagrene til Amazon, hvor det er høyt arbeidspress, manglende pauser til blant annet dobesøk, som har ført til at mange har tatt med seg flasker til å gjøre sitt fornødne uten å besøke toalettfasiliteter, og dårlige lønninger, som riktignok har økt til 15 dollar timen etter pandemien.
Arbeidere ble også dårlig behandlet under pandemien, og mange ble alvorlig syk fordi de måtte arbeide med kolleger som hadde blitt smittet. Arbeidsvilkårene til folk som jobber for Amazon står i sterk kontrast til de nordiske standardene for fagforeninger, sykelønn og arbeidstider.
Jeff Bezos trenger ikke bekymre seg så mye for hardt arbeid og dårlig lønn, han har i 2025 en formue på over 200 milliarder dollar, istedenfor å tisse i en flaske kan han kjøpe seg et gyllent japansk toalett hver gang han må gjøre sitt fornødne.
Amazon truer ikke bare små nisjebutikker, men også etablerte aktører i det norske markedet som Komplett, Elkjøp og Multicom. Lokale jobber kan bli erstattet av elending betalte jobber uten tariffavtaler, hvor man blir sparket hvis man hvisker ordet fagforening i et stille hjørne for seg selv.
Når Amazon dominerer markedet, svekker de konkurransen og skaper avhengighet. Dette vil gjøre at alle taper på det på lengre sikt, bortsett fra Jeff Bezos da, som kan skyte seg selv opp i verdensrommet eller ta et lite cruise i lukusyachten sin som er finansiert med underbetalte og overarbeidede Amazon-arbeideres blod og svette.
Amazon unngår å betale skatt ved å utnytte skattemessig gunstige lokaliseringer, de har sin europeiske hovedbase i Luxembourg, et land kjent for sine gunstige skatteregler. Gjennom denne strukturen kan de kanalisere inntekter fra andre europeiske land til enheter i lavskatteland.
Amazon flytter også immaterielle rettigheter til datterselskaper i lavskatteland, som deretter krever royalties fra operative selskaper i høyskatteland. Dette reduserer deres skattepliktige inntekt i landene der de faktisk driver virksomhet.
Ved å justere prisene på varer og tjenester som handles mellom Amazons ulike datterselskaper, kan de flytte overskudd til jurisdiksjoner med lavere skatt, såkalt «transfer pricing». De har også en hær av skatteadvokater som finner smutthull, og utnytter sin markedsposisjon til å forhandle seg frem til skattelettelser eller insentiver med lokale myndigheter i bytte mot investeringer eller arbeidsplasser.
Ved å bruke komplekse selskapsstrukturer og innviklede nettverk av datterselskaper kan Amazon skape strukturer der inntektene kanaliseres gjennom flere jurisdiksjoner og ender i skatteområder med minimal beskatning.
EU har forsøkt å motvirke disse praksisene gjennom ulike initiativer, inkludert EU-kommisjonens skatteavgjørelser mot selskaper som nettopp Amazon, nye rapporteringskrav og forsøk på harmonisering av skatteregler på tvers av medlemslandene.
Selv om Amazon tilbyr en del kvalitetsprodukter, raske leveranser og lave priser, kan de undergrave hele det lokale næringslivet, presse ned lønninger og svekke arbeidsrettigheter. Og kronene vi sparer i dag, kan koste oss svært mye i morgen.