Island

Island har en befolkning på 364,000 innbyggere, og har et landareal på 103,000 km2. Skottland har et landareal på 78,000 km2, og Irland har et landareal på 84,000 km2, inkludert Nord-Irland, til sammenligning.

Hovedstaden er Reykjavik, som også er den største byen. Andre større tettsteder er Akureyri i nord, og Fjardabyggd i sør.

Befolkningstettheten er den laveste i Europa med 3,64 innbyggere per km2. BNP per innbygger er 55,000 dollar, som er blant de høyeste i verden.

Omtrent 1% av Island er dekket av skog, og før landnåmstiden var dette tallet mellom 25-40%. Nyplanting og statlige insentiver har gjort at Island kommer til å øke skogområdene kraftig de neste tiårene.

Geografi

Vulkaner

Hekla

Hekla er den mest aktive vulkanen på Island og det har vært over 20 utbrudd ved og rundt vulkanen i historisk tid. Det største utbruddet var i 1766. Gjennom middelalderen kalte islendingene vulkanen for «Porten til Helvete». Høyden er 1 491 meter over havet.

Hekla – Wikipedia
Kilde: Reykholt

Eldgja

Eldgjá er en vulkansk kløft på Island. Kløften og de nærliggende Laki-kraterne er en del av det samme vulkanske systemet som Katla sør i landet. Eldgjá betyr «ildkløft» på norsk.

Av Andreas Tille – Eget verk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=347169

Katla

Myrdalsjökull glacier iceland 2005 3.JPG
Av Chris 73 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1783888

Herdubreid

Eldfell

Skog

Nyinnflytterne fra Vest-Norge til Island på 800-tallet og utover brente ned store skogområder og mye av skogene ble også brukt til brensel. Store deler av lavlandet ble brukt til jordbruk, mens høylandet ble brukt til setre hvor kyr og sauer gresset om sommeren. Vegetasjonen som dekket høylandet holdt igjen jordsmonnet, som var tynnere på Island enn i hjemlandet Norge. Når vegetasjonen ble fjernet, blåste også jordsmonnet vekk, som førte til ørkenlandskapet man ser i dag.

Hallormsstaðaskógur is the largest National Forest in Iceland.
Photo from Wikimedia. Creative Commons. by Christoph L. Hess.

Varmekilder

Blue Lagoon

Den blå lagune er et geotermisk spa med mineralholdig vann og er en av Islands mest besøkte attraksjoner. Vannet er spillvann fra det geotermiske kraftverket Svartsengi kraftverk. Stedet ligger ved Grindavik på Reykjaneshalvøyen, sørvest på Island. Den blå lagune ligger omtrent 13 kilometer fra Keflavik lufthavn, og 40 kilometer unna hovedstaden Reykjavik. (Wikipedia)

Blue Lagoon Overview.JPG
Av Ivan Sabljak – Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21195430

Isbreer

Vatnajøkull

Vatnajökull er Europas største isbre i volum (i underkant av 3000 km³) og med et areal på 8100 km² er den Europas nest største i areal (etter Austfonna på Svalbard). Breen ligger sydøst på Island og dekker mer enn åtte prosent av landet. Isens tykkelse er opptil 1000 meter, men har et gjennomsnitt på 400 meter. Vatnajökull består av ulike del-breer med egennavn langs kanten, regnet med klokken fra nordvest: Koldukvislarjökull, Rjupnabrekkujökull, Dyngjujökull, Brúarjökull, Fláajökull, Heinabergsjökull, Breidamerkurjökull, Öræfajökull, Skeidarárjökull og Skaftárjökull. (Wikipedia)

Vatnajökull.jpeg
Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19362

Trivia

Det høyeste fjellet på Island heter Hvannadalshnjúkur og er 2100 moh.

Fjellet er en stratovulkan, og er omkring 700 000 år gammel. Vulkanen har de siste 1000 årene hatt to utbrudd. Utbruddet i 1362 er Islands største i historisk tid. Det som fant sted i 1727–28 var kraftig, men ikke like voldsomt.

Hvannadalshnjúkur er det høyeste punktet av Öræfajökull (en del av isbreen Vatnajökull). (Wikipedia)

Oraefajokull-Vatnajokull National Park.JPG
Kilde: Gummao

Den lengste elven på Island er Tjorsa, som er 230 km lang.

Thorisvatn er regnet som den største innsjøen på Island, den dekker 88 km2.

Den nest største innsjøen på Island er Thingvallavatn og er 84km2 stort. Den ligger i Thingvellir, en nasjonalpark i fylket Blaskogabyggdi, 40 km nordøst for hovedstaden Reykjavik.

Thingvallavatn

Nasjonalparker

Thingvellir

Vatnajøkull

Snæfjellsjøkul

Severdigheter

Dettifoss

Golden Circle

Golden Circle er en turistrute på Sør-Island som dekker omtrent 300 kilometer, fra Reykjavik i sør til de sørlige opplandene og tilbake igjen. Det er det mest besøkte turiststedet på Island.

Gulfoss

De tre hovedattraksjonene på ruten er Thingvellir Nasjonalpark, Gullfoss, og det geotermiske området i Haukadalur, som inneholder geyserene Geysir og Strokkur. Andre områder på turen er Kerid vulkankrater, byen Hveragerdi, Skalholt Katedral og Nesjavellir og Hellisheidarvirkjun geotermiske kraftstajon.

Geysir

Historie

Før norske kolonister valfartet til Island på 800-tallet, bodde det noen få munker fra Irland på øyen. Øyen var dekket av store skoger, omtrent en tredjedel av øyen bestod da av Bjørkeskog. Når norske kolonister flyttet til øyen hogget de ned en del av skogområdene for å bygge hus, og til beiting.

Befolkningen på Island økte raskt, og det er estimert at i løpet av et par århundrer var befolkningen økt til 20-30,000. Høye estimater går opp til 45 000, som ville bety at alle beboelige landområder på Island var bebygd innen år 1100. Dette var en av hovedårsakene til at Eirik Raude valgte å kolonisere Grønland i vest rundt år 960.

Photo by Benjamin Suter from Pexels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *