EM siste 60 år

EM skulle vært spilt denne sommeren, og ville feiret sitt 60 års jubileum.

Første mesterskap

EM ble første gang avholdt i Frankrike i 1960. Sovjetunionen vant, med legendekeeperen Lev Yashin i mål.

Finalen ble spilt mellom Jugoslavia og Sovjetunionen, og Sovjetunionen vant 2-1 etter golden goal av Viktor Ponedelnik i det 113 minutt. Finalen ble spilt i Paris, på Parc Des Princes.

Bronsefinalen ble spilt mellom Tsjekkoslovakia og Frankrike, og vertsnasjon Frankrike tapte 2-1.

Hele fem spillere ble delt toppscorer med 2 mål, men siden mesterskapet kun ble spilt med fire lag og semifinaler og finale, var turneringen vesentlig kortere enn dagens.

Spania tar sitt første mesterskap

I 1964 ble det europeiske mesterskapet avholdt i Spania, og nok en gang gjorde Sovjetunionen det skarpt. Men de klarte ikke å hamle opp med vertsnasjon Spania, som vant finalen 2-1. Chus Pereda og Marcelino avgjorde kampen med ett mål hver.

Nok en gang ble det kun spilt semifinaler og finale samt bronsefinale. Danmark tapte i ekstraomgangene mot et legendarisk Ungarn lag som riktignok ikke hadde verdensstjerner som Ferenc Puskas, men som fremdeles var et av Europas sterkeste landslag.

Nok en vertsnasjon blir europamestere

I 1968 var det Italia som var vertsnasjon, og dette mesterskapet gikk under det nye navnet Europamesterskapet, i motsetning til de to foregående mesterskapene, hvor turneringen ble kalt den europeiske nasjonscupen.

England var regjerende verdensmestere, og deltok for første gang i et europeisk mesterskap, med spillere som Geoff Hurst og Bobby Moore, samt Bobby Charlton.

Italia hadde keeperlegenden Dino Zoff bak stengene, og Luigi Riva på topp.

Det var ganske bemerkelsesverdig at Italia kom til finalen etter myntkast, siden semifinalen fremdeles var 0-0 etter ekstraomganger. Sovjetunionen valgte feil side av mynten og måtte ta til takke med bronsefinale mot England, som tapte sin semifinale mot Jugoslavia.

Finalen mellom Italia og Jugoslavia ble spilt over to kamper, siden man ikke tok sjansen på å avgjøre en finale på myntkast etter at den første kampen stod 1-1 etter full tid og ekstraomganger.

Italia vant omkampen 2-0 etter mål av Riva og Anastasi.

Vest-Tyskland starter sin dominans

Vest-Tyskland var med i EM for første gang i 1972, et mesterskap som ble avholdt i Belgia. Og det var nettopp Belgia som fikk unngjelde da Vest-Tyskland tok seg til finalen. De slo vertsnasjonen 2-1 etter to mål av legenden Gerd Müller.

I finalen møtte de Sovjetunionen, som hadde vunnet EM 12 år tidligere. Nok en gang ble Gerd Muller matchvinner, med to mål og ble dermed også mesterskapets toppscorer med sine fire mål.

Ungarn og Belgia møttes i bronsefinalen, som Belgia vant 2-1.

I tillegg til Gerd Muller, hadde Vest-Tyskland stjerner som Franz Beckenbauer, Uli Hoeness og Jupp Heynckes på laget.

Tsjekkoslovakia overrasker

Nederland debuterte i EM i 1976, mens Tsjekkoslovakia returnerte i mesterskapet etter 16 års fravær etter de deltok første gang i 1960.

Tsjekkoslovakia slo ut Nederland i semifinalen etter å ha vunnet 3-1 etter ekstraomganger. I den andre semifinalen slo Vest-Tyskland Jugoslavia 4-2, også etter ekstraomganger. Florian Muller ble den store helten med hat-trick.

Finalen mellom Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland ble spilt på Røde Stjerne Stadion i Beograd, og det ble en tett og jevn kamp. Etter full tid var stillingen 2-2 etter mål av blant annet mesterskapets toppscorer Dieter Muller, og kampen gikk til straffesparkkonkurranse. Etter at Uli Hoeness bommet på sin straffe, avgjorde Panenka kampen på legendarisk vis med sin verdenskjente straffeteknikk som ble oppkalt etter han.

  1. plass: Tsjekkoslovakia
  2. plass: Vest-Tyskland
  3. plass: Nederland
  4. plass: Jugoslavia

Utvidelse av mesterskapet

I 1980 ble EM utvidet til 8 lag, og delt inn i gruppespill med to grupper. Vinneren av hver gruppe gikk direkte til finalen, mens andreplass ga bronsefinale.

Vest-Tyskland vant sin gruppe foran Tsjekkoslovakia, og Belgia vant sin gruppe foran Italia. England og Spania røk ut i gruppespillet, sammen med Nederland og Hellas.

Vest-Tyskland vant finalen 2-1 etter to mål av Horst Hrubesch, det siste like før full tid. Tsjekkoslovakia vant bronsefinalen på straffer, 9-8 etter at kampen endte 1-1 ved ordinær tid og ekstraomganger.

Panenka på Tsjekkoslovakia, som hadde avgjort finalen mot Vest-Tyskland forrige mesterskap med sin legendariske lobb midt i mål, scoret også i straffekonkurransen denne kampen.

Klaus Allofs ble mesterskapets toppscorer med 3 mål.

  1. plass: Vest-Tyskland
  2. plass: Belgia
  3. plass: Tsjekkoslovakia
  4. plass: Italia

Frankrike varter opp

Det syvende EM ble avholdt i Frankrike, som var arrangør for andre gang siden de arrangerte tidenes første Europamesterskap i 1960.

Frankrike gikk enkelt videre til utslagsrundene med full pott etter tre gruppespillkamper, foran Danmark som kom på andreplass. Michel Platini kan ta stor del av æren for franskmennenes suksess, han scoret 6 mål i gruppespillet.

Spania vant den andre gruppen med liten margin, foran EM-debutant Portugal som også gikk videre, og Vest-Tyskland som overraskende røk ut i gruppespillet sammen med Romania.

Rudi Völler scoret begge målene til Vest-Tyskland i mesterskapet.

I semifinalene gikk Frankrike seirende ut på bekostning av Portugal, og Platini avgjorde nesten på overtid av ekstraomgangene.

I den andre semifinalen slo Spania ut Danmark, til tross for et tidlig mål av danskene ved Søren Lerby. Preben Elkjær bommet på den avgjørende straffen for Danmark, slik at Spania avanserte til finalen etter å ha vunnet straffesparkkonkurransen.

I finalen scoret Platini sitt niende mål i mesterskapet, og Frankrike slo Spania til slutt 2-0. Han ble dermed toppscorer i turneringen.

  1. plass: Frankrike
  2. plass: Spania
  3. plass: Portugal / Danmark

Arrangør: Frankrike

EM i Vest-Tyskland

I EM 1988 debuterte Irland, mens England returnerte etter 8 års fravær. Sovjetunionen deltok i sitt siste EM, og endelig skulle Nederland bli mestere.

Til tross for verdensstjerner som Mikael Laudrup på laget, klarte ikke Danmark å avansere fra gruppespillet. De tapte alle sine tre kamper, i en særdeles tøff gruppe med Italia, Spania og Vest-Tyskland. Vertsnasjon Vest-Tyskland vant gruppen foran Italia med blant andre Gianluca Vialli og Roberto Mancini i troppen.

I den andre gruppen led England samme skjebne som Danmark, og røk ut etter null poeng i gruppespillet. Tidligere Europamestere Sovjetunionen vant gruppen foran Nederland som hadde Van Basten i angrepsrekken. Han scoret blant annet hat-trick mot England, mens Irland kom på tredjeplass etter poeng mot Sovjetunionen og 1-0 seier over rivalene England.

I semifinalen slo Nederland ut Vest-Tyskland med en 2-1 seier, etter mål av Ronald Koeman og Van Basten. Vest-Tysklands mål ble scoret av Lothar Matthäus.

Sovjetunionen vant den andre semifinalen 2-0 mot Italia, og i finalen på Olympiastadion i München avgjorde Van Basten med et fantastisk mål på hel volley.

Ruud Gullit åpnet scoringsballet etter halvtimen spilt, mens Van Basten sendte Nederland til himmels, og Nederland vant sitt første Europamesterskap.

Toppscorer: Marco Van Basten

  1. plass: Nederland
  2. plass: Sovjetunionen
  3. Vest-Tyskland / Italia

EM i Sverige

I EM i Sverige i 1992 ble Jugoslavia utestengt på grunn av krig i balkan, og Danmark tok deres plass. Sovjetunionen deltok under et annet navn, CIS. Sverige var debutant og automatisk kvalifisert som arrangørnasjon.

I gruppe A gikk Danmark og Sverige videre på bekostning av Frankrike og England, som nok en gang skuffet i et EM.

I gruppe B fortsatte Nederland å overbevise, de vant sin gruppe foran Tyskland, mens Skottland og CIS røk ut. Blant stjernene for Nederland var en ung Dennis Bergkamp og Frank Rijkaard.

I semifinalene slo Tyskland ut Sverige, til tross for Sveriges store stjerne Tomas Brolin fortsatte å score. Karl-Heinz Riedle scoret de to siste målene til Tyskland, før Kenneth Andersson reduserte like før full tid.

I den andre semifinalen slo Danmark ut Nederland etter to mål av Henrik Larsen, men siden Bergkamp og Rijkaard også scoret for Nederland måtte kampen avgjøres på straffer. Van Basten sin straffebom ble avgjørende, og Kim Christofte sendte Danmark til finalen med sin avgjørende straffescoring.

I finalen møttes Danmark og Tyskland hvor danskene sensasjonelt slo Tyskland 2-0 etter mål av John Faxe Jensen og Kim Vilfort.

  1. plass: Danmark
  2. plass: Tyskland
  3. plass: Nederland / Sverige

Toppscorere:

Henrik Larsen
Karl-Heinz Riedle
Dennis Bergkamp
Tomas Brolin

Vertsnasjon: Sverige

Footballs coming home

I 1996 var England vertsnasjon, og forventningene var skyhøye for at England skulle ta sitt første Europamesterskap. EM var for året utvidet til 16 lag, og Tyrkia, Sveits, Kroatia og Bulgaria var debutanter.

England avanserte oppskriftsmessig fra sin gruppe, blant annet takket være fire mål av Alan Shearer. Nederland gikk også videre fra denne gruppen.

Frankrike, Spania, Tyskland og debutant Kroatia avanserte også sammen med Portugal. England slo Spania på straffer i første kvartfinale, mens Frankrike med blant andre en ung Zidane slo ut Nederland.

Tyskland slo ut Kroatia, mens Tsjekkia med Karel Poborsky og Pavel Nedved på laget slo ut Portugal.

I semifinalen ble England slått av Tyskland, mens Tsjekkia slo ut Frankrike. Begge kampene ble avgjort etter straffer.

I finalen ble Tyskland for sterke for Tsjekkia, til tross for at de tok ledelsen ved Patrik Berger. Olivier Bierhoff avgjorde kampen med to mål, det siste var golden goal.

Mesterskapets toppscorer var Alan Shearer med 5 mål, og han ble senere tidenes dyreste spiller når han meldte overgang til Newcastle.

Nederland og Belgia

I 2000 ble EM avholdt i Nederland og Belgia, og Norge og Slovenia var eneste debutanter. Det var også Norges hittil eneste deltakelse i EM.

England røk nok en gang ut i gruppespillet, mens Portugal og Romania avanserte fra samme gruppe. Debutant Tyrkia overrasket også med avansement, mens Spania og Jugoslavia ble Norges og Slovenias overmenn i gruppe C. Vertsnasjon Nederland og Frankrike avanserte fra gruppe D.

Frankrike slo ut Spania etter mål av Zidane og Djorkaeff, mens Nederland vant overbevisende 6-1 over Jugoslavia etter hat-trick av Patrick Kluivert. Nuno Gomes sine to mål sendte Portugal videre mot Tyrkia, mens Totti og Inzaghi sørget for at Italia slo ut Romania.

Zidane sendte Frankrike videre til finale over Portugal med sitt golden goal, mens Italia slo ut Nederland på straffer.

Frankrike endte til slutt seirende ut av finalen mot Italia, etter nok et golden goal, denne gangen av David Trezeguet, etter at kampen endte 1-1 etter ordinær tid.

2004 Portugal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *