Megafunn i Ukraina
Området rundt Svartehavet har en rik historie. Store arkeologiske funn har endret oppfatningen om opprinnelsen til byene. Megafunn i Ukraina og Moldova, som er eldre enn de første bystatene i Mesopotamia, blant annet Taljanky, Nebelivka og Maidanetske, er datert til omtrent 4000 år før vår tidsregning, og var større i omkrets enn de første byene i Mesopotamia.
Til tross for deres enorme størrelse, har disse Ukrainske mega-landsbyene ofte blitt oversett i diskusjonen rundt opprinnelsen til bysamfunn. Det er ikke tilfeldig, siden funnene ble gjort i Sovjetunionen midt i den kalde krigen. Bosetningene hadde ingen tydelige spor etter et sentralt lederskap eller en lederkaste.
Jorden i området rundt funnene er meget fruktbar, såkalt chernozem-jord, og dette jordsmonnet gjorde intensivt jordbruk i liten skala mulig, samtidig som man kunne holde husdyr og drive jakt og sanking. Bosetningene hadde en bærekraftig og diversifisert økonomi, som inkluderte handel med naboområder for å skaffe ressurser som salt, flint og kobber.
Megafunnstedene om områdene rundt var bebodd fra omtrent 4100 til 3300 før vår tidsregning, altså omtrent 800 år. Dette er mye lengre enn de fleste etterfølgende bysamfunn. Bostedene var trolig opprettet på grunn av den fruktbare jorden, og det gode klimaet i midten av den holocene epoken. De flate slettene nord for Svartehavet var legendarisk for sin fruktbarhet, og mange senere riker og imperier brukte denne regionen som matfat. De greske bystatene etablerte kolonier i området og gjorde lokalbefolkningen om til slaver, korn fra denne regionen ble levert til storbyer slik som Athen, som vokste til en storby med 200 000 innbyggere.
Spredningen av chernozem, eller det sorte fruktbare jordsmonnet mellom Karpatene og de uralske fjellene rundt 4500 år før vår tidsregning skapte ideelle forhold for en stor befolkning. Steinaldermennesker fra nedre Donau området migrerte østover over Karpatene og bosatte seg i dette området. Til tross for bevegelser gjennom variert landskap, opprettholdt disse folkene en tett sammenvevd sosial identitet, som førte til etableringen av landsbyer med lignende kulturelle trekk.
Cucuteni-Tripolye
Denne folkegruppen som migrerte østover kalles i dag Cucuteni-Tripolye-kulturen, og har sitt navn etter stedene hvor kulturen først ble oppdaget og nevnt i skriftlige kilder. Denne kulturen er karakterisert av små landsbyer med en unik type boliger, kvinnelige figurer og kulinariske praksiser. Cucuteni-Tripolye kulturen representerer et karakteristisk levemåte som utviklet i området i den nyere steinalderen.
Disse stedene var resultatet av sammenblandingen av et utvidet samfunn som allerede eksisterte gjennom en lang periode før de bygde større landsbyer og etter hvert byer. De bestod opprinnelig av flere mindre bosteder, og etter hvert som de vokste, utviklet de seg til de megafunnstedene som arkeologene oppdaget på 60 og 70-tallet.
Taljanky var det største funnstedet, og dekker et område på omtrent 300 hektar, som betyr at det var større i omfang enn den mer kjente oldtidsbyen Uruk i det sørlige Mesopotamia. Ulikt Uruk og andre mer kjente oldtidsbyer, er det ingen tegn som tyder på at de ukrainske og moldovske megastedene hadde en sentral administrasjon eller et hierarki. Det eksisterte ingen store statlige bygg, festninger eller større arkitektur. I mangelen på et akropolis eller et sentralt forum slik som Uruk sitt tempel Eanna, eller det store badekomplekset i Mohenjo-Daro ved Indusdalen, virker det som disse stedene fungerte uten sentralisert styring eller en høyere autoritet som typisk forbindes med oldtidsbyer.
I stedenfor en hall eller et tempel brukt av eliten, er senteret av megalandsbyene tomme, som kan ha blitt brukt som en sentral møteplass, eller et sted hvor kuer og andre husdyr kunne gå på beite.
Det er tydelige tegn på at lokalbefolkningen innså betydningen av å ta vare på omgivelsene sine, for at de kunne støtte et bærekraftig levevis med en diversifisert økonomi. De blandet et typisk jeger-sanker liv med husdyr og jordbruk i mindre skala, og drev også handel med nabosamfunn og produserte keramikk av høy kvalitet. Det var også lite tegn til at de drev krigføring.
Disse mega-stedene hadde individuelle husholdninger og kulturelle trekk som var unike, og sirkulære bebyggelser, som fremmer egalitarianisme og fasiliterte rotasjon av arbeidsoppgaver og plikter, og ga grunnlag for økonomisk samarbeid gjennom gjensidig støtte og gjengivelse.
De ukrainske funnstedene er et bevis på veldig likestilte urbane samfunn, og motstrider den generelle oppfatningen om at byer krever sentralisert styring eller administrering. Dette gir et nytt perspektiv på opprinnelsen til byene, inkludert mer kjente byer som de første byene i Mesopotamia.