Slaget ved Adrianopel

Slaget om Adrianopel i 378 representerte et avgjørende vendepunkt i forholdet mellom germanerne og Det vestromerske riket. Det var den første store seieren goterne hadde i et regulært slag mot romerne, og den blottla på dramatisk vis den romerske militærmaktens sårbarhet. Seieren markerte begynnelsen på en destabiliseringsprosess som gradvis ville…

les mer

Slaget ved Stalingrad

Slaget om Stalingrad markerte et avgjørende vendepunkt under andre verdenskrig. Her led Wehrmacht sitt første store nederlag da Den røde armé ikke bare stanset den tyske fremrykningen, men demonstrerte en overlegen strategisk og operativ krigføring som skulle bli avgjørende i krigens senere faser. Den tyske invasjonen av Sovjetunionen – Operasjon…

les mer

Jugoslavia bryter båndene

Etter krigen hadde Jugoslavia tette forbindelser til Moskva. Men landet var i en særstilling sammenliknet med de andre østeuropeiske landene. Landet hadde hatt en sterk kommunistisk partisanbevegelse ledet av Josip Broz, kalt Tito. Den hadde ført effektiv krig mot de tyske okkupantene, men også mot væpnede borgerlige grupper som gikk…

les mer

Stormaktenes syn på hverandre

Sovjetunionen og USA hadde vært allierte under krigen. Men dette var et samarbeid tvunget frem av den felles fienden Tyskland. Motsetningene hadde hele tiden ligget under overflaten. Josef Stalin, generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet 1922-1953, mente at krig mellom det kapitalistiske og det sosialistiske systemet var uunngåelig. En av arkitektene…

les mer

Fra varm fred til kald krig

Under krigen hadde vestmaktene og Sovjetunionen samarbeidet. Sammen hadde de planlagt hvordan Tyskland skulle okkuperes og kontrolleres. Men hvordan dette skulle gjennomføres, og om Tyskland på nytt skulle bli en stat når okkupasjonen var avsluttet, var det ingen enighet om. Samarbeidet ble brutt, og raskt vokste det frem to blokker…

les mer

Tilbakeblikk

Andre verdenskrig hadde vært den blodigste av alle kriger, og den brøt ut bare om lag tjue år etter at Europa sist hadde opplevd en storkrig. Hvorfor kom den andre verdenskrigen? Var det Hitlers skyld? Og hvorfor vant de allierte? Dette er noen av de store spørsmålene historikerne i ettertid…

les mer

Krigslykken snur

1941 ble et nytt år med stor fremgang for Tyskland. Men i dette året ble krigen utvidet til en virkelig verdenskrig med krigshandlinger både i Europa, Afrika og Asia. I ettertid har et av de store spørsmålene vært hvorfor Hitler utvidet krigen til en krig på to fronter med angrepet…

les mer

Fremgang for angriperne

Våren 1939 okkuperte den tyske hæren hele Tsjekkoslovakia uten at Frankrike og Storbritannia gjorde annet enn å protestere. Hvorfor brydde ikke Storbritannia og Frankrike seg mer om å hjelpe det eneste demokratiet i Sentral-Europa, men erklærte krig da tyske styrker gikk over grensen til Polen 1. september samme år? Dette…

les mer

Demokratiet på vikende front

Weimar-republikken hadde vært en av de mest demokratiske styreformene i hele verden. Likevel endte den med et diktatur. Det kan hevdes at det som skjedde, var et resultat av nettopp demokratiet. For et ekte demokrati må være åpent for alle politiske synspunkter, også fra dem som er motstandere av den…

les mer

Sovjetunionen og moderniseringen

Den sosialistiske revolusjonen i Russland hadde foregått i et land som var lite industrialisert, og som først og fremst var et jordbruksland. Den nye sovjetstaten strakk seg over et enormt område, der en europeiske og russiske delen hørte til den mest moderne. Men i hovedsak var landet lite utviklet når…

les mer