Etter slagene ved Trebia (218 f.Kr.) og Trasimene (217 f.Kr) oppnådde Hannibal sin tredje og største seier over Roma i slaget ved Cannae. Dette slaget, et taktisk mesterverk, har blitt stående som en lærebok i militær strategi i over 2 000 år. Likevel overlevde Roma denne katastrofen og skulle til…
Beleiringen av Alesia
Alesias fall markerte slutten på gallernes selvstendighet. Etter nederlaget mot de romerske styrkene under ledelse av Gaius Julius Cæsar, ble gallerne underlagt det stadig ekspanderende Romerriket. Selv om militære operasjoner fortsatte året etter slaget, var det ved Alesia at gallernes motstand definitivt ble knust. Det sies ofte at det er…
En diktator i forkledning
Adolf Hitler ble tatt i ed som Tysklands rikskansler etter måneder med politisk kaos. Partiene i Riksdagen hadde gjensidig blokkert hverandre og hindret enhver demokratisk løsning. Til slutt konkluderte den 85 år gamle presidenten, Paul von Hindenburg, med at bare Hitler kunne samle de politiske fløyene og gjenopprette ro og…
Slaget ved Adrianopel
Slaget om Adrianopel i 378 representerte et avgjørende vendepunkt i forholdet mellom germanerne og Det vestromerske riket. Det var den første store seieren goterne hadde i et regulært slag mot romerne, og den blottla på dramatisk vis den romerske militærmaktens sårbarhet. Seieren markerte begynnelsen på en destabiliseringsprosess som gradvis ville…
Slaget ved Stalingrad
Slaget om Stalingrad markerte et avgjørende vendepunkt under andre verdenskrig. Her led Wehrmacht sitt første store nederlag da Den røde armé ikke bare stanset den tyske fremrykningen, men demonstrerte en overlegen strategisk og operativ krigføring som skulle bli avgjørende i krigens senere faser. Den tyske invasjonen av Sovjetunionen – Operasjon…
Jugoslavia bryter båndene
Etter krigen hadde Jugoslavia tette forbindelser til Moskva. Men landet var i en særstilling sammenliknet med de andre østeuropeiske landene. Landet hadde hatt en sterk kommunistisk partisanbevegelse ledet av Josip Broz, kalt Tito. Den hadde ført effektiv krig mot de tyske okkupantene, men også mot væpnede borgerlige grupper som gikk…
Stormaktenes syn på hverandre
Sovjetunionen og USA hadde vært allierte under krigen. Men dette var et samarbeid tvunget frem av den felles fienden Tyskland. Motsetningene hadde hele tiden ligget under overflaten. Josef Stalin, generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet 1922-1953, mente at krig mellom det kapitalistiske og det sosialistiske systemet var uunngåelig. En av arkitektene…
Fra varm fred til kald krig
Under krigen hadde vestmaktene og Sovjetunionen samarbeidet. Sammen hadde de planlagt hvordan Tyskland skulle okkuperes og kontrolleres. Men hvordan dette skulle gjennomføres, og om Tyskland på nytt skulle bli en stat når okkupasjonen var avsluttet, var det ingen enighet om. Samarbeidet ble brutt, og raskt vokste det frem to blokker…
Tilbakeblikk
Andre verdenskrig hadde vært den blodigste av alle kriger, og den brøt ut bare om lag tjue år etter at Europa sist hadde opplevd en storkrig. Hvorfor kom den andre verdenskrigen? Var det Hitlers skyld? Og hvorfor vant de allierte? Dette er noen av de store spørsmålene historikerne i ettertid…
Krigslykken snur
1941 ble et nytt år med stor fremgang for Tyskland. Men i dette året ble krigen utvidet til en virkelig verdenskrig med krigshandlinger både i Europa, Afrika og Asia. I ettertid har et av de store spørsmålene vært hvorfor Hitler utvidet krigen til en krig på to fronter med angrepet…
Siste kommentarer